Aldatmak Ayıp Değil Bir Kşilik Sorundur

Aldatmak tedavi edilmesi gereken bir hastalık,cezalandırılması gereken bir suç,kınaması gereken bir ahlaki ayıp değil,bir kişilik özelliğidir.Aldatan kişinin sıkıntılı zamanlarında,zorlandığı koşullara,durumlara karşılık ürettiği bir çözüm davranışıdır. 

Bu davranış,kişinin kişilik özelliği,yapısı hakkında bize birtakım veriler sunar.Aldatan kişi

insanların duygularına yeteri kadar hassasiyet gösterebilen biri değildir.Aynı davranış kendisine yapılsa büyük bir ihtimalle çok incineceği bu duruma kendince mazaretler üretebilir. Aldatılan kişinin dünyasında derin travmalar oluşturan bir davranış,mazaretler geliştirilerek egoistçe davranışlar daha yoğun sergilenebiliyor demektir. 

Yalan söylemenin,gizlemenin karşımızdaki kişide yaratacağı güven problemini görmezden gelebilmek,birçok noktada karşımızdakine duyarsız kalabileceğimiz,benmerkezci tavırlar sergileyebileceğimizi ortaya koyar. 

Aldatmak, kişinin illişki yaşama biçimini gösteren önemli bir davranıştır.yani aldatma eylemi,kişinin ilişki sorunlarına karşı dirençsiz olduğunu,ilişkileri bağımlı bir şekilde yaşadığını gösterir. 

Aldatma eylemini kişinin aldatma olarak görmemesi,bunu inkar etmeye çalışması,bu  davranışın nedeni karşısındakinin davranışlarıyla gerekçelendirmesi benmerkezci yapının çok daha derin olduğunu gösterir. Aldatma eyleminde kişi,yaptığı davranışı bir sorun olarak görmüyor,bu sorunlu, ben merkezci davranışı karşı tarafın davranışlarıyla açıklamaya çalışıyorsa"Ben yaptım, ama... "diye başlayan cümleleri kuruyorsa,ben merkezci davranışlar bu kişide yoğun demektir ve böyle biriyle ilişki yaşamak çok zordur.Kişi" Ben bunu bir aldatma olarak görmüyorum."savunmasını yapıyorsa,bu durumun hastalık boyutunda bir kişilik olduğunu gösterir.Bu kişinin sadece ilişki yaşadığı kişiyle değil tüm çevresiyle  önemli sorunları vardır. 

Aldatma sorununu bir suç,kusur, hata, ayıp, günah olarak görmek yerine bunu bşr kişilik sorunu olarak görmek,sorunu daha derin kavramak,geçiştirmemek demektir. Bir an önce sorun çözülsün ve hayatımıza kaldığımız yerden devam etmek için sorunu görmezden gelmek demektir. Hata,kusur,ihanet olarak görmek,anı kurtarsa da sorunu tespit etmediğimiz ve çözmediğimiz için davranışın tekrarına neden olacaktır.Sorunu kişilik sorunu olarak ele almak, bize onu üreten bataklığı ortadan kaldırma fırsatı tanır. Velhasıl aldatma bir sorun değil sonuçtur.Sorun o sonucu doğuran etkenler kümesidir-sorunu çözmez,sadece geçiştirir, erteler. 

İstanbul Times/ Filiz Aküzüm