Çoçuk Ve Oyuncak Seçimi

Oyuncak tercihi çocuğun gelişimini fazlasıyla etkiler. Çocuğunuzun sağlıklı bir çocuk gelişimi gösterdiğinin düşünülmesi için bazı göstergeler incelenir. Dil-bilişsel, ince motor, kaba motor ve sosyal becerilerinin yaş gelişimine uygun bir özellik sergilemesi beklenir. Her yaş dönemine uygun olarak yapılan aktiviteler ve oyuncak seçimi ile çocuk gelişiminin desteklenmesi gerekir.

Oyun oynamak öğrenilen bir eylemdir ve bu eylemin araçları da bilindiği gibi oyuncaklardır.
Oyun aynı zamanda sosyal ve toplumsal olarak bir uyum gösterme işlevine sahiptir. Bir anlamda çocukların kendileri dışındaki her şeyle iletişim kurmalarının yoludur.


Bir çocuğun hayatında oyunun tartışılmaz çok büyük bir önemi vardır. Çocuk oyun oynarken aslında duygularını ve ihtiyaçlarını ifade edebilmekte ve birçok sorununu da kendi başına çözebilme yeterliliği kazanmaktadır. Aynı zamanda çocuk, toplum ve ahlak kurallarına uyum göstermeyi de oyun yoluyla öğrenir.

Bebeklik ve ilk çocukluk dönemi yaş gurubu için renkli ve sesli oyuncak seçimi hem ilgi çekici olur, hem de beyin gelişimi için önemli uyarandır.

OYUNCAK SEÇİMİ İLE İLGİLİ HAP BİLGİLER;

Çocuğun hayal gücü ve yaratıcılığını geliştiren oyuncaklar seçilmelidir. Su, kil, kum, hamur gibi yapılandırılmış oyun malzemeleri yaratıcılığı geliştiren ve çocuklar üzerinde rahatlatıcı etkisi olan oyun malzemelerinin başında gelir.

Oyuncak alırken ''bu kız- bu erkek oyuncağı'' gibi cinsiyetçi ve etiketleyici bir yaklaşımda bulunulmamalıdır. Oyuncağın cinsiyeti yoktur, işlevselliği vardır.

Çocuk büyüdükçe dikkat geliştirici oyunlara yer verilmelidir. Hafıza kartları, iki resim arasında farklılıkları bulma, benzer şekilleri ayırt etme vb...

Şiddeti ve öfke duygularını tetikleyen oyuncaklar yerine çocukları keşfetmeye yönlendirecek, eğitsel değeri yüksek oyuncaklar tercih edilmelidir.

İstanbul Times /  PSİKOLOG SENA ÇETİNER