Türk plastik boru sektörünün henüz tanışmadığı ülkelere Hakan markası ile ulaşmanın bu yılki ilk hedefleri olacağını dile getiren Hakan Plastik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Karadeniz, “Bu amaçla geçen yıl başladığımız çalışmalar tamamlandı ve Hakan Plastik Meksika kuruldu. Şubat ayında bu ülkeye ilk ihracatımız gerçekleşecek” dedi.


İstanbul Times Haber Merkezi  

Hakan Plastik, ürünleriyle Türkiye’nin ve dünyanın en prestijli inşaat firmalarının ilk tercihi olmaya devam ediyor.

Dubai’ de bulunan dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa - Dubai Mall projesinde ürünleri kullanılan tek Türk markası olan Hakan Plastik, İstanbul Trump Tower, Dubai Rolex Tower, Latifa Tower gibi Türkiye’deki ve dünyadaki önemli inşaat projelerine üretim yapıyor. 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu modern tesislerinde üretim yapan Hakan Plastik, “Yenilikçilik, Araştırmacılık, Güvenilirlik ve Teknoloji Odaklılık” gibi unsurların üzerine kurulu kimliğiyle, sektörde başı çeken markalarıyla, büyüklüğü 100 milyar doların üzerindeki dünya plastik boru sektörünün rotasını belirleyen en önemli oyunculardan birisi olmaya devam ediyor. 

2012 yılında Avrupa ülkelerinin yüzde 80’ ine ürünlerini satmayı hedeflediklerini kaydeden Hakan Plastik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Karadeniz, 2012 yılının Hakan Plastik için ihracat yılı olacağını söyledi.

 

1. Firmanızın tarihçesi nedir?  Faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

 

Dünya’nın lider plastik boru sistemleri üreticilerinden Hakan Plastik, kurulduğu 1965 yılında Almanya’ dan ithal ettiği ekstrüzyon ve enjeksiyon makineleriyle, bina içi boru sistemleri üretimine başlamıştır. 1992 yılında ise bu ürün grubuna ek olarak PP-R Sıcak ve Soğuk Su Boru Sistemleri üretimine başlayıp, 1997 yılında da İran ve Libya’ ya ilk ihracatlar gerçekleştirilmiştir. Hakan Plastik kurulduğu günden bu yana yüksek teknolojinin ışığında kaliteli üretim yapmaya devam etmektedir.

ISO verilerine göre Türkiye’nin ilk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer alan Hakan Plastik, 2002 yılında ise Türkiye’nin en büyük  3 Sanayi Bölgesi’nden biri olan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde (ÇOSB) yeniden yapılanarak Alt Yapı ve Tarımsal Boru Sistemlerinde yatırımlarını hızlandırmıştır.

 

Hakan Plastik, tüm dünyada prestiji ile bilinen imalat, ticaret, hizmet ve inşaat sektörlerini kapsayan Fortune 500 sıralamasında da Türkiye’nin En Büyük 500 Kuruluşu arasında yer almaktadır.

 

1965 yılında kurulan Hakan Plastik, marka kimliğini “Kaliteli Üretim, Yenilikçilik, Araştırmacılık, Güvenilirlik ve Teknoloji Odaklılık” gibi unsurların üzerine inşaa etmiştir.

 

2. Firmanızın geliştirdiği ürünler konusunda bilgi verir misiniz?

 

Hakan Plastik, Üst Yapı, Alt Yapı ve Tarımsal olmak üzere üç temel iş alanında, yarattığı lider markalar ile faaliyet göstermektedir. Üst Yapı sektörüne Silenta Sessiz Atık Su Boru Sistemleri, Tarım Sektörüne Hakan Damla ve Yağmurlama Sulama Sistemleri, Alt Yapı Sektörüne ise Duramax PP Koruge Alt Yapı Sistemleri ile damgasını vuran Hakan Plastik,  lider pozisyonunu dünya çapında korumaktadır.

 

Hakan Duramax Koruge Borular, TSE EN 13476-3 standardına uygun Polipropilen (PP)’ den ve yüksek yoğunluklu Polietilen (HDPE)’ den üretilen Türkiye’nin ilk ve tek Polipropilen alt yapı kanalizasyon borularıdır. Yüksek esneme kabiliyetine sahiptirler. Yeraltı hareketlerinden etkilenmeyip, minimum 50 yıl bakım gerektirmeden kullanılabilirler.

 

Silenta, Türkiye’nin ve Dünya’nın en prestijli inşaat firmalarının ilk tercihidir.

 

Hakan Plastik’in özel patentli ürünü SILENTA Atık Su Boru ve Ek Parçaları, Türkiye’nin ilk PP’ den üretilen ses geçirmez borusudur. Silenta, tam 4 lt’ de 13 db ses geçirgenliğine sahiptir ve Türkiye’nin en sessiz atık su borusu olma özelliğini sürdürmektedir.

 

Silenta, Silenta 3a ve Silenta Premium olmak üzere iki farklı seri olarak üretilmektedir. Kırılganlıkları diğer atık su borularına göre daha azdır. 3 katmanlı yapıları ile üstün bir akış performansı, sessizlik, yüksek sıcaklık ve darbelere karşı dayanıklılık sağlarlar.

 

Hakan Damla Sulama Boruları, TSE EN 9261 standardına uygun olarak üretilmektedir. Esnek yapıları sayesinde uzun ömürlüdürler. Güneş ışığı ve kimyasallara karşı dayanıklı yapıları vardır. Hakan Damla Sulama Sistemleri’nde bulunan bitkiye özel damlatıcılar sayesinde verim yüksek oranda artmaktadır.

 

Hakan Plastik, tarımsal sulama boru sistemleri ile yanlış sulama tekniklerinin ve su kıtlığının sebep olduğu doğal tahribatın önüne geçmeyi amaçlamış ve tükenen su kaynaklarının korunmasına güçlü bir katkı ve çözüm sunmayı kendisine ilke edinmiştir.

 

Türkiye’nin ve Dünya’nın en prestijli inşaat firmalarının ilk tercihi olan Hakan Plastik ürünleri, Dubai’ de bulunan Dünya’nın en yüksek binası Burj Khalifa - Dubai Mall projesinde kullanılmış tek Türk markasıdır.

 

Hakan Plastik ürünleri  İstanbul Trump Tower, Dubai Rolex Tower, Latifa Tower gibi projelerde  dünyanın dört bir yanında güvenle kullanılmıştır.

 

3.Firmanızın sektördeki yurtiçi ve yurtdışı konumu nedir? Sektörde hangi bakımlardan fark yaratıyorsunuz ?

 

Sadece Türkiye’de ve plastik boru sistemleri alanında üretim yapan Hakan Plastik,  ÇOSB’ de yaklaşık 200.000 m² alan üzerine kurulu modern tesisi, üretim, ihracat ve lojistik deneyimi, güçlü teknolojik altyapısı ile büyüklüğü 100 milyar doların üzerindeki dünya plastik boru sektörünün rotasını belirleyen en önemli oyunculardan birisidir.

 

Ürünlerini Avrupa standartlarında ve kalitesinde üreten Hakan Plastik, müşteri memnuniyeti konusunda öncü ve dinamik bir kuruluştur. Fark yarattığı en önemli unsurlardan bir tanesi sahip olduğu ürün kalite sertifikalarıdır.

 

Hakan Plastik Kalite Sertifikalarından bazıları:

 

DVGW ( Almanya), SKZ (Almanya), Hijyen Enstitüsü (Almanya), Fraunhofer (Almanya), Ö-Norm (Avusturya), Nordic Poly Mark ( İsveç), AENOR (İspanya), UkrSepro (Ukrayna), GOST (Rusya), SABS ( G.Afrika), Hıfzısıhha Enstitüsü (Türkiye), TSE (Türkiye)

 

Plastik boru sektöründe, alınması en zor olan sertifikalardan İsveç Nordic Poly Mark ve Avusturya Ö-Norm sertifikalarına sahip olan ilk ve bu ülkelere ihracatı olan ilk ve tek Türk firması Hakan Plastik’ dir.

 

4. İhracat yapıyorsanız, hangi ülkelere ve ne kadar ihracat yapıyorsunuz ?

 

Hakan Plastik, rekabetçi ve yenilikçi yapısıyla 90’lı yıllarda başladığı ihracat yolculuğuna, bugün 64 ülke ile devam etmektedir.

 

İhracat yaptığımız ilk 15 ülke sıralamasında İsveç-İspanya-Polonya-İran-Azerbaycan-Rusya-Birleşik Arap Emirlikleri-Katar-Nijerya- ve tüm balkan ülkeleri gelmektedir.  Fakat 2012 yılı için öngörümüz sıralamada ciddi değişimlerin olacağı yönündedir. Ülke pazarlarının satış ağırlıklı talepleri artış yönünde eğilim göstermeye başlamıştır.

 

5. 2011 yılı firmanız ve sektörünüz açısından nasıl geçti? 2012 yılı beklentileriniz ve hedefleriniz nelerdir? Yatırım konusundaki hedefleriniz nelerdir?

 

Plastik sektörü büyüyor, ihracatta yeni rekorlara imza atıyor. Türkiye, Avrupa’nın en büyük üçüncü plastik üreticisi haline geldi. Dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapan plastik üreticileri, 2011 yılında 4,5 milyar doları direkt, geri kalanı ihracatçı sektörler kanalıyla olmak üzere toplam 10 milyar dolarlık ihracata ulaştı.

 

2011 yılı Hakan Plastik ihracatı için pazarını büyüttüğü bir yıl olarak gerçekleşti. Henüz Türk plastik boru sektöründen firmaların ulaşamadığı ülke pazarlarında ürünlerimiz satılmaya başladı. Bu Hakan Plastik için gurur verici bir unsurdur. Arap baharı ve Avrupa ekonomik krizinin derinleştiği ortamda ihracat satış hedefi olarak bir kaybımız olmamıştır. Aksine artış yaşanmıştır. Bir önceki yılı baz olarak aldığımızda, 2011 yılında ihracat yapılan ülke sayımız 64 olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılında 12 yeni ülke pazarına ulaşılmıştır.

 

2012 yılında da Türk plastik boru sektörünün henüz tanışmadığı ülkelere Hakan markası ile ulaşmak ilk hedefimiz olacaktır. Bu amaçla önceki seneden başlayan çalışmalar tamamlanmış Hakan Plastik Meksika kurulmuştur. Şubat ayında bu ülkeye ilk ihracatımız gerçekleşecektir. Sırası ile diğer Güney Amerika ülkeleri gelmektedir. Yine yeni teknolojik bir ürün ile Güney Afrika’ da Madencilik sektöründe bağlantılar tamamlanmış üretim başlamıştır. Madencilik sektörüne ilgi duyanlar bileceklerdir. Madencilik sektöründe kullanılacak olan plastik ürünlerinin standartları piyasada kullanılan ürünlerden çok yüksektir. Bu nedenle teknolojimiz ve Ar-ge çalışmalarımız takdir ile izlenmiştir.

 

2012 yılı için diğer haberimiz tüm Avrupa ülkelerinin %80’ inde Hakan Plastik ürünlerinin satılacak olmasıdır. 2012 yılı ülkemiz ve Hakan Plastik ihracatı için olağanüstü güzel geçecek bir yıl gibi görünmektedir. Nitekim Ocak ayı satışlarımız bunu kanıtlamakta ve hedeflenenin üzerinde talep ile tamamlanacağı öngörülmektedir.

  

6.Sektörün şu anda en önemli gündem maddesi nedir? Varsa sorunlarınızın çözümüne yönelik beklentileriniz nelerdir ?

 

Hammaddede ithalata bağımlı olmamız sektörün en büyük sorunları arasında yer almaktadır. Bunun azaltılması için yeni petrokimya yatırımlarının yapılması çok önemlidir.

 

Plastik boruda standart dışı üretim pazarın ağırlıklı bölümüne hakimdir. Bu durumda da

pazardaki çoğu firmanın daha fazla kâr elde etmek amacıyla üretimde kaliteyi ikinci plana

itmesi sektöre dönük önemli yatırımları bulunan ve kaliteye odaklanan firmalar açısından

haksız rekabet yaratmaktadır.

 

Amerika’da tüm boru sektöründe payı %90’lara ulaşan plastik borular Türkiye’de halen ekonomik nedenlerle ikinci planda tutulmaktadır.

 

Plastikler; otomotiv, gıda, sağlık, tekstil, inşaat gibi pek çok sektörde vazgeçilmez malzemeler oldular. Tüm bu gelişmelere rağmen, plastikler hakkında kamuoyuna yansıyan olumsuz eleştiriler sektörümüzün gündeminde ilk sıralarda yer almayı sürdürüyor.

 

Sanayimizin sorunlarının çözümü için birlikte hareket etmek çok önemlidir. Kamuoyunda, plastiğin insan sağlığını olumsuz etkilediğine dair oluşan izlenimleri gidermek için şeffaflık ve deklarasyon olguları üzerinde durulmalıdır.

 

Özellikle ülkemizin önde gelen akademisyenlerinin görüşlerinin basında yer alması ve sivil toplum kuruluşlarının bu görüşleri destekleyici çalışmalar yapmaları plastiğin imajını kısa sürede düzelteceğini düşünüyoruz.

 
İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim