Geleceğin Umudu Çocuklar

Çocuklar her dilde aynı ağlarlar. Gözyaşlarının rengi yoktur. Onlar her dinde melek kabul edilirler. Çünkü çocuk kirlenmemiştir, tertemizdir, masumdur. Çocuklara yaşanır bir dünya bırakmak biz büyüklere görevdir. Doğaya karşı, çevreye karşı, gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzdur. Onlara sevgi aşılanmalı, sevgi tohumları ekilmelidir. Sevgiden ve ilgiden yoksun büyüyen çocuklar mutlaka kavga ve şiddete eğilimli olurlar.

“Çocuk bir nimettir.” (Hz Muhammed SAV )

20 Kasım günü tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen ‘Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi’ ayrım gözetmeden her çocuğun sahip olduğu hakları sıralamakta ve güvence altına almaktadır. Bu sözleşme taraf ülkeleri yükümlülük altına alarak çocuklara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için ülkeler arasında dayanışma ve işbirliğine imkân sağlamaktadır. Ülkemiz bu sözleşmeyi 1990 yılında imzalamış ve iç hukukun bir parçası haline getirmiştir.

Çocuklara değer veren, onların iyi bir eğitim görmesini ve dolayısıyla geleceğe güvenle bakmasını sağlayan milletler, daha iyi bir neslin yetişmesinde önemli rol oynarlar. Daha iyi bir nesil ise, daha iyi bir ülke, daha iyi bir gelecek demektir. Çocuklar ne kadar iyi eğitilirse toplumumuz da gelecekte o kadar güçlü olur. Bu nedenle; çocuklarımızın eğitimine bedensel ve ruhsal bakımdan sağlıklı olmalarına toplum olarak temel önceliği vermek hepimizin görevi olup, ülkemize ve insanlığa yararlı bireyler yetiştirilmesi hepimizin ortak sorumluluğundadır.

Dünyada insanın en önemli işi, yüz ağartıcı çocuklar yetiştirmektir. (B. Russell)

Bir de kimsesiz çocuklar gerçeğini de unutmamak gerekir. Kimsesiz büyüyen çocuklar sevgiye hasrettirler. Hep bir yanları buruktur. Kimileri bu sevgisizlik içinde buruk taraflarının intikamını alırcasına suça meylederler. Kimileri bu kimsesizliğini sokaklarda arar. Halk arasında sokak çocuğu olarak adlandırılan bu sevgi muhtacı yavrular aslında tüm toplumun çocuklarıdır. Her birimiz bu çocuklara sahiplenerek onlara yardım elini uzatmalıyız. Onları dışlamak yerine topluma kazandırmak adına harekete geçmeliyiz. Suça bulaşan çocuklara eğilmeliyiz. Çocuk Bakımevlerini sık ziyaret etmeliyiz. Kimsesiz çocukları geleceğe taşıyacak “Sosyal Sorumluk Projeleri” geliştirerek onlara destek olarak geleceklerine dair yüreklerinde birer filiz yeşertmek onların umutlarının ayakta kalmalarına vesile olacaktır.

“Çocukları iyi yapmanın yolu, onlara sevgi vermek, onları sevindirmektir.” (Oscar WILDE)

Tüm çocuklarımızın ‘Çocuk Hakları Günü’nü kutluyor, daha güzel yarınların çocukların, hümanist değerlere bağlı çağdaş eğitiminden geçtiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum


Maksut KONYAR