Özel Ve İmamoğlu Uca'yı Son Yolculuğuna Uğurladı Özel Ve İmamoğlu Uca'yı Son Yolculuğuna Uğurladı

İSTANBUL’UN ULAŞIMI ‘SKUP’ İLE DÖNÜŞECEK İMAMOĞLU: DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜME GÖSTERİLEN DİRENCİ KIRMA NOKTASINDA ISRARCI OLACAĞIZ 

Bizim, kentimizde insanlarımızla yarattığımız değişim ve dönüşümlerde yaşadığımız en önemli problemlerden birisi de var olan bir kısım alışkanlıklardan va .Bu direnci kırma noktasında ısrarlı olacağız” dedi. ‘SKUP İSTANBUL’, kentin merkez bölgelerinde otomobil kullanımını, karbon salınımını ve hava kirliliğini azaltacak düşük salım bölgeleri, deniz ulaşım ağını geliştirecek düzenlemeler, güvenli yaya ve bisiklet yolları, otobüs öncelikli şerit uygulamaları kapsayacak. Bu büyüklükte bir kentte uygulanacak ilk ulaşım planı olma özelliği ile de gündem yaratacak olan SKUP İSTANBUL, Türkiye ve dünyanın geleceğine önemli katkı sağlayacak. 30 ay süreli projenin bütçesi, yaklaşık 5,55 milyon Euro olup, yüzde 85’i AB Komisyonu, yüzde 15’i İBB tarafından karşılanacak.

İstanbul Times Haber Merkezi - Hüseyin Çetiner -Şişli - İstanbul 

ŞİŞLİ / İSTANBUL İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı (SKUP), İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da katıldığı toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Harbiye’de bir otelde düzenlenen SKUP toplantısında sırasıyla; İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, GIZ International Services İdari Müdürü Siegfried Leffler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Burak Aykan, Avrupa Birliği Türkiye Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut ve İmamoğlu birer konuşma yaptı. Konunun paydaşlarıyla birlikte çıkılan uzun bir yolculuğun duraklarından birinde olduklarını aktaran İmamoğlu, “Sürdürülebilir bir dünyanın ve geleceğimizin peşinde; adil, yaratıcı ve yeşil bir İstanbul hedefimizi gerçekleştirme yolculuğu 2020-24 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı doğrultusunda hazırlanan Türkiye'nin ilk sürdürülebilir kentsel ulaşım planı, bugün sizlerle paylaşılacak” dedi.

“İSTANBUL, BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜMÜN EŞİĞİNDE”

İstanbul’un bu anlamda büyük bir dönüşümün eşiğinde olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, şunları söyledi: “İstanbul'u geleceğe taşımak, çok önemli bir sorumluluk. Tam da bu yönüyle bu büyük dönüşüm projesinde heyecan verici uygulamaları hayata geçireceğimiz ve sizlerle paylaşacağımız bir noktaya geldiğimizi bütün hemşerilerimle, bütün ülkemizle ve tabii ki Avrupa'yla paylaşmak, bizim için de çok çok anlamlı. Belediyemizce kente değer katmak üzere planlanan ve hayata geçirilen raylı sistem hatları, bisiklet ve yaya yolları, Tarihi Yarımada gibi kentimizin ön vitrini olan çok değerli bir bölgenin, bu merkezi noktanın alanlarını araçlardan arındırmak ve birçok planlanan ulaştırma yatırımlarını, stratejik bir çerçeveyle insanlarımızla buluşturmak, tam da işte bugün paylaşacak olduğumuz ‘İstanbul Sürdürülebilir Kentsel Ulaşım Planı’nın zemini üzerine inşa edilmekte. Kısa adı SKUP olan bu uygulama aşamasında, eşitlikçi ve kapsayıcı yönetim tavrımız ile yaşanabilir, dayanıklı ve karbonsuz bir şehri İstanbullular ile birlikte yaratacak ve pilot projelerimizle, Türkiye ve tüm dünyaya örnek oluşturacak çalışmaları ortaya koyacağız.

“İSTANBULLULAR, TOPLU TAŞIMAYI SADECE EKONOMİK NEDENLERLE SEÇMEYECEK”

İstanbul’un nüfus olarak Avrupa’nın en büyük şehri olduğunu belirten İmamoğlu, “Dünyada insanların bir arada olmayı ve yaşamayı tercih ettiği şehirler arasında, en motive edici ve en önemli merkezlerden birisinden bahsediyoruz. Bu yönüyle İstanbullular, toplu taşımayı sadece ekonomik nedenlerle seçmiyor olacak. Bu önemli bir hedef.

Hepimiz bireysel araç kullanımını azaltmanın artık vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu farkında olacağız. Çünkü doğanın, şehrimizin, dünyanın geleceğine bu şekilde katkı sunduğumuzu, gerçek veriler üzerinden insanlarımızla paylaşacağız. Bir mahalleden diğerine giderken, belki yürüyeceğiz, belki de kilometre uzunluğunu ve güvenliğini her geçen gün artırdığımız bisiklet yollarını tercih edeceğiz.

Bizim, kentimizde insanlarımızla yarattığımız değişim ve dönüşümlerde yaşadığımız en önemli problemlerden birisi de var olan bir kısım alışkanlıklardan vazgeçme yönündeki insanlarımızın direnci. Bu direnci kırma noktasında ısrarlı olacağız. Yeni ulaşım araçlarının -başta metro olmak üzere- bisiklet ya da insanın yaya olarak kat etmesi gereken alanlarda, bireysel araç kullanımı noktasında -ki ben onun adını tembellik diye tarifliyorum- bundan vazgeçmesi yönünde cazibeli alanları sunmak ve insanlarımızı bu yönde teşvik etmek zorundayız” şeklinde konuştu.

“AYNI YÖNE GİDEN İKİ İSTANBULLU, ORTAK BİR TAŞITLA HAREKET ETMEYİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRECEK”

“Çünkü, hemen kapısının önünde minibüs arayan ya da hemen kapısının önünde bir otobüs durağı arzulayan bir toplumumuz var” diyen İmamoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Bunu anlayabiliyorum. Ama artık İstanbul gibi bir şehirde, farklı ulaşım araçları için günde binlerce adım atacak sağlıklı bir tasarımı bizim insanlarımıza sunmak ve bunu kabul ettirmekle yükümlüyüz. Aynı yöne giden iki İstanbullu, ortak bir taşıtla hareket etmeyi alışkanlık haline getirerek, aslında İstanbul'un geleceği için çok küçük ama önemli bir adım attığının da bilincinde olacak. İstanbul SKUP, Türkiye'nin ilk sürdürülebilir kentsel ulaşım planı olmasının yanı sıra, bu yaklaşımın dünyada ilk defa bu büyüklükte bir kentte de uygulanıyor olması bizim için değerli bir vitrin.

Bu anlamda kapsayıcı ve şeffaf olmamız, önemli bir ortamı gerektiriyor. Bu planın her adımında hem ilgili paydaşlarımızın bilgi ve desteğine başvuracak hem de vatandaşımızın ihtiyaçlarını öğrenmeye, bu ihtiyaçları karşılayacak projeler üretmeye de azami çaba harcayacağız. Pek yakında Türkiye'de bugüne kadar yapılmış en geniş çaplı ulaşım anketlerinden birini yaparak, İstanbulluların evlerine misafir olacak ve birlikte İstanbul'un sürdürülebilir yeşil, entegre ve karbonsuz ulaşım projelerinde ihtiyaçları saptayıp, yöntemlerimizi onların talepleri doğrultusunda belirleyeceğiz. Bu vesileyle, tüm sivil toplum kuruluşlarımızı, özel sektörümüzün değerli kurumlarını, iş birliğine ve sürdürülebilir geleceğimize katkı yapmaya, böylesi önemli bir projenin bir parçası olmaya davet ediyorum.”

“İSTANBULLULARLA BERABER DÜŞÜNECEĞİZ, ONLARLA BERABER KARARLAR ALACAĞIZ”

Ortak akıl masasına katkı sunan tüm paydaşlara teşekkürlerini ileten İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Sürdürülebilir ulaşımda gerçekleştireceğimiz bu büyük dönüşüm projesiyle, İstanbul'umuzun dayanıklı bir kent haline gelmesiyle ve şehrin tüm zenginliğini daha uzun yıllar gelecek nesillere kuşaktan kuşağa aktarma yönünde atacağımız adımlarla, aslında bu kentin geleceği hepimizin elinde Adil, ekonomik ve çevre dostu bir ulaşımı önceleyen, geleceğini koruma altına almaya kararlı yeni ulaşım yöntemleri ile yeni yerlere daha güvenli ve kolay gitmeyi hak eden, bu şehri tutkuyla seven kadın, çocuk, engelli, herkes bizim yol arkadaşımızdır.

Onlarla beraber düşüneceğiz, onlarla beraber kararlar alacağız ve onlarla birlikte bu şehrin geleceğini tasarlayıp, bu kentte mutlu ve huzurlu yaşamaya devam edeceğiz. Birlikte Türkiye'miz adına, şehrimiz adına ve bütün Avrupa adına geleceğe yürüyoruz. Çünkü İstanbul'u çok seviyoruz ve İstanbul, çok daha iyi bir yaşamı hak ediyor. Sözümüz, bu anlamda her zaman sözdür ve asla bu yoldan vazgeçmeyeceğiz.

Yaşanabilir, mutlu, huzurlu, keyifli ve insanlarını önceleyen bir İstanbul için emin adımlarla geleceğe yürüdüğümüzü buradan hemşehrilerimle paylaşmak istiyorum. Böylesi bir programın içinde olmaktan mutluluk duyuyorum.”

5,55 MİLYON EURO’LUK PROJENİN YÜZDE 85’İ AB, YÜZDE 15’İ İBB TARAFINDAN KARŞILANACAK”

İBB’nin, Avrupa Birliği finansmanıyla hayata geçireceği pilot projeler; İstanbul'u sürdürülebilir, eşitlikçi, ekonomik ve çevre dostu niteliklere kavuştururken, ulaşım alışkanlıklarımızla ilgili yeni bir kültürel dönüşüm başlatacak. SKUP İSTANBUL, kentin merkez bölgelerinde otomobil kullanımını, karbon salınımını ve hava kirliliğini azaltacak düşük salım bölgeleri, deniz ulaşım ağını geliştirecek düzenlemeler, güvenli yaya ve bisiklet yolları, otobüs öncelikli şerit uygulamaları kapsayacak. Bu büyüklükte bir kentte uygulanacak ilk ulaşım planı olma özelliği ile de gündem yaratacak olan SKUP İSTANBUL, Türkiye ve dünyanın geleceğine önemli katkı sağlayacak. 30 ay süreli projenin bütçesi, yaklaşık 5,55 milyon Euro olup, yüzde 85’i AB Komisyonu, yüzde 15’i İBB tarafından karşılanacak.

PROJE KAPSAMINDA YÜRÜTÜLECEK FAALİYETLER

Söz konusu proje kapsamında yürütülecek faaliyetler ise özetle şöyle: • Otomobil kullanımını azaltmak amacıyla altyapıya ve talep yönetimine ilişkin uygulamalar. • Kent içi ulaşımda enerji verimliğini artırmak, ulaşımdan kaynaklı sera gazı emisyonlarını azaltmak ve kentsel hava kalitesini artırmak üzere merkezi alanlarda (Tarihi Yarımada, Kadıköy, Beyoğlu…) otomobil kullanımını caydırıcı önlemlerin geliştirilmesi. • Yaya trafiğinin yoğun olduğu alanlarda, otomobil kullanımını ve trafik hızını azaltıcı uygulamaların geliştirilmesi. • Toplu taşımada deniz ulaşımının payını artırmaya yönelik uygulamalar.

• Kıyı ilçelerde iskelelere erişime yönelik pilot çalışmalar. • Deniz ulaşım ağını genişletmek üzere pilot çalışmalar. • Yürüme ve bisiklet gibi aktif ulaşım türlerini teşvik etmek üzere, yolların yeniden düzenlenmesi için küçük ölçekli uygulamalar. • Merkezi alanlardaki yayalaşmış alanlara yönelik politika önerilerinin detaylandırılması ve projelendirilmesi • Yaya akslarının birbirine bağlanabileceği koridorların oluşturulması ve projelendirilmesi.

• Toplu taşımayı teşvik etmek üzere, dünyada yaygın olarak uygulanan ‘otobüs öncelikli şeritler’ ve sürdürülebilir ulaşım ve insan odaklı bir yaklaşım olan, ‘Sağlıklı Sokaklar’ oluşturmaya yönelik araştırmalar yürütülmesi, fizibilite çalışmalarının gerçekleştirilmesi, ayrıntılı tasarım ve uygulama dosyalarının hazırlanması. • Beklenen İstanbul depremi ve iklim değişikliği kaynaklı seller öncelikli olmak üzere, afetlere ve gelecekteki olası pandemilere dirençli kentsel ulaşımın tesisi için yol haritaları oluşturulması. 

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA) 

Editör: Hüseyin Çetiner