Menderes Nasıl Tuzağa Çekildi ?

Sevgili dostlarım 1950'den Rahmetli Menderes'i idama götüren süreçte yapılanları sizin için derledim. Bu olaylarını çoğunu da Menderes'e şirin görünmek isteyen Polis ve yargı yaptı görünse de, çoğunuda Menderes'e darbeyi meşru kılmak için Gladio yaptı. 15 Temmuz kalkışması halkta bir karşılık bulmadığı için çok şükür püskürtüldü.

Bundan sonra da Gladio durmayacak ve Menderes'e yaptıkları gibi Erdoğan'a da yeni bir darbe yapacaktır. Ama her darbe de olduğu gibi bu planlanan darbede de, darbe zemini oluşturmaya çalışılmaktadır. Ve bu darbenin 2017'de yapılacağı yönünde istihbarat var.

Şimdi Rahmetli Menderes'i asmaya götüren süreçte, Menderes ve Hükümeti döneminde cereyan eden ve Menderes'in hükümetine, şehit Adnan Menderes'e mal olan, mal edilen olaylar aşağıda ki gibidir;

28 temmuz'da Türk barışseverler cemiyeti'nin başkanı Behice Boran ve genel sekreter Adnan Cemgil, Türkiye askerinin Nato'ya peşkeş çekilerek Kore'ye ölüme gönderildiğini iddia ederek protesto ederler ve bildiri dağıtırlar. Bunun için tutuklanırlar.

28 Ağustos'da Demokrat parti'li bir yazar tarih kitaplarından İsmet İnönü'nün adını çıkartır.

25 Eylül'de general Tahsin Yazıcı komutasındaki 4500 kişilik bir tabur, tüm masraflar Türkiye'ye ait olmak üzere ve TBMM kararı olmaksızın Kore savaşı'na gönderilir, asker Nato'ya peşkeş çekilerek ölüme yolladığı iddiasıyla Menderes ve hükümeti topa tutulur.

12 Aralık'da hükümet, CHP Genel Merkez binasına el koyar.

20 Şubat'da Rus yazarların kitaplarının okutulması engellenir, kütüphanelerden kaldırılır.

24 Şubat'da Kırşehir'de Atatürk büstü demoktat parti'li bir grup tarafından saldırıya uğrar.

13 Mart'da Demokrat partili bir belediye başkanı İsmet İnönü'nün sınırdışı edilmesini ister.

25 Mart'da Demokrat partili milli eğitim bakanı Tevfik İleri, solcu öğretmenleri tasfiye eder.

28 Mayıs'da Demokrat parti sendika'ları komünist düşünce ürünü bulduğunu ve kaldırılması gerektiğini açıklar.

22 Haziran'da statlardan ve çeşitli kurumlardan İsmet İnönü'nün adı kaldırılır.

9 Ekim'de devlet iç borçları yüksek bir artışla 2 milyar 565 milyon lirayı bulur.

21 Ocak'da Demokrat Parti'nin Amerikancı politika sonucu girdiği iddia edilen Kore savaşı'nda 34 subay, 46 astsubay ve 1252 er şehit olur.

18 Şubat'da Türkiye resmi olarak NATO üyesi olur ve düşman işgalinden zar zor temizlenen Türkiye topraklarına NATO ve ABD üsleri kurulmaya başlanması infial oluşturur.

8 Ekim'de İnönü Balıkesir'e bir miting için giderken şehirde Demokrat Parti'li olan bir grup tarafından İnönü'ye linç girişimi için şehirde konuşlanır.

21 Ocak'da Türkiye petrollerinin işletilmesi bir ABD şirketine verilir.

9 nisan'da döviz açığı 553 milyon doları bulur.

17 Nisan'da ev kiralarına yüzde 100, dükkan kiralarına yüzde 150 zam yapılır.

30 Mayıs'da Sovyetler Birliği, Türkiye'ye bir nota vererek toprak taleplemediklerini sadece dostluk kurmak istediklerini bildirdi fakat Menderes hükümeti bunu kesin bir dilde reddederek komşu ile ilişkileri gerilir.

14 Aralık'da CHP'ye ait mallara hükümet tarafından çıkarılan bir yasa ile el konulur.

24 Aralık'da CHP'nin ulus gazetesi'ne eleştiri yazıları yüzünden el konulur.

18 Ocak'da yabancı sermayeyi teşvik kanunu ile yabancı sermaye ülkede güçlendirilir.

7 Mart'da petrol isletmeciliğini yabancı sermayeye açan ve max ball adlı bir yabancının hazırladığı petrol yasası Menderes hükümeti tarafından meclis'te kabul edilir.

8 Mart'da basın kanunu ile basın üstünde sıkı bir denetim ve baskı kuruldu, eleştirinin önü kesildi. hakaret suçlamaları için kanıt gerekliliği ortadan kaldırılır.

14 Mart'da Demokrat parti'den istifa ederek chp'ye geçen adnan Menderes'in yeğeni Özdemir Evliyazade, Celal Bayar'a hakaret etti gibi sudan bir bahane ile tutuklanır.

18 Nisan'da Mersin'de seçim konuşması yapan ana muhalefet lideri İnönü demokrat parti'li olduğu iddia edilen bir grup tarafından saldırıya uğrar, İnönü ölümden zor kurtulur.

Malatya ikiye bölünüp Adıyaman'ın il olması 14 Haziran'da seçimlerde CHP'ye oy veren Malatya'ya ceza amacıyla verildiğine Malatya'lılar inandırılır.

7 Ağustos'da bir yazısında Adnan Menderes'i eleştiren millet gazetesi sahibi Fuat Arna, Adnan Menderes'e hakaret etti gibi bi iddia ile tutuklanır.

18 Ağustos'da Nurettin Ardıçoglu ve Hüsnü Söylemezoğlu millet gazetesi'ndeki eleştiri yazıları yüzünden 7'şer ay hapis cezasına çarptırılırlar.

28 Ağustos'da emekli general Sadık Aldoğan, millet gazetesi'ndeki eleştiri yazısı yüzünden tutuklanır. 

23 Eylül'de yeni ulus gazetesi yazarları Hüseyin Cahit Yalçın, Cemal Sağlam, İbrahim Cüceoglu hapis, Nihat Erim para cezasına çarptırıldı.

1 Aralık'da yeni ulus gazetesi yazarı Hüseyin Cahit Yalçın sert eleştiri yaptığı bir yazı yüzünden 26 ay hapse mahkum edildi ve 79 yaşında hapse girdi.

20 Mayıs'da muhalif akis dergisi yazı isleri müdürü Cüneyt Arcayürek tutuklandı. eleştiri yazıları yüzünden 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

20 Temmuz'da polis hükümetten gelen bir emirle CHP isparta il kongresini dağıtıp CHP genel sekreteri Kasım Gülek kürsüden indirildi.

24 Ağustos'da karadeniz gezisine çıkmış olan chp genel sekreteri Kasım Gülek, Sinop'ta tutuklanarak İstanbul'a getirildi ve bir gün hapiste kaldı. (ertesi yıl benzer bir geziye kalkışması ve Rize'de dükkân sahiplerinin elini sıkması, gösteri yürüyüşü sayılarak 6 ay hapse mahkûm olacaktır).

5 Eylül'de Demokrat partililerin tertibi ile Mustafa Kemal'in Selanik'teki evine bombalı saldırı düzenlendiği iddia edildi.

7 Eylül'de 6-7 Eylül olayları hükümet tarafından planlı bir şekilde komünistlere yıkıldığı ve emniyet amirliklerince komünist olarak bilinen 48 kişi, tahrik ve tahrip suçlamasıyla tutuklanıp harbiye'ye getirildi. idam talebiyle yargılanması öngörülen bu kişiler arasında Aziz nesin, Kemal Tahir, Dr. Can Boratav, Asım Bezirci, Hasan İzzettin Dinamo da bulunuyordu. olayların büyümesi üzerine sıkıyönetim ilan edilir.

19 Eylül'de muhalif yayınlarından dolayı Ankara'da ulus gazetesi süresiz, İstanbul'da ise Hergün, Hürriyet ve Tercüman gazeteleri 15 gün süreyle kapatılır.

15 Ekim'de demokrat parti 19 milletvekilini görüş farklılıkları sebebiyle partiden ihraç eder.

2 Mart'da ulus gazetesi yazarı Şinasi Nahit Berker eleştirisel yazıları yüzünden bir bahane ile 1 yıl hapse mahkum edildiği iddia edilir.

8 Nisan'da Adnan Menderes muhalefete sapık, sahtekar, inkarcı, adi ve alçak diyerek hakaret eder. (Danışman metni/Gladionun parmağı)

7 Haziran'da demokrat parti hükümetinin hazırladığı yeni basın kanunu mecliste kabul edilerek basın özgürlüğü tamamen kaldırıldığı iddia edilir.

14 Haziran'da CHP genel sekreteri Kasım Gülek 1 yıl hapse ve 4 ay Bursa'da ikamete mahkum edilir.

15 Haziran'da Akis Dergisi muhalif tavrı yüzünden toplatıldığı iddia edilir.

27 Haziran'da toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu demokrat parti hükümeti tarafından kabul edilerek gösteri ve yürüyüş hakkı engellenir.

30 Temmuz'da Ordu, Giresun ve Trabzon'da CHP'nin toplantı yapılmasına izin verilmez.

4 Ağustos'da ulus gazetesi toplanması muhalif tavrı yüzünden olduğu iddia edilir.

11 Şubat'da CHP genel başkanı İnönü'nün damadı ve akis dergisi başyazarı Metin Toker'in hapse girmesi muhalif tavrı yüzünden olduğu iddia edilir.

11 Nisan'da halk gazetesi sahibi Ratip Tahir Burak bir eleştiri karikatürü nedeniyle tutuklanır.

17 Nisan'da Atatürk Orman Çiftliğinden arazisinin satımının önünü açacak yasa hükümet tarafından kabul edilir. 

6 Mayıs'da isçi sendikaları kapatılır.

27 Mayıs'da demokrat izmir gazetesi 1 ay süreyle kapatılması muhalif tavrı yüzünden olduğu iddia edilir.

31 Mayıs'da bazı fabrikalar hammadde yokluğundan kapanmaya başlar ve kapanan bir fabrikada 720 işçi işsiz kalır.

6 Temmuz'da hükümet, İstanbul gazeteciler sendikası'nı kapattır.

20 Ekim'de Adnan Menderes Adana'da yaptığı seçim konuşmasında "İstanbul'u ikinci bir Mekke, Eyüp Sultan Camiini de ikinci bir Kâbe yapacağız" gibi konuşmalarda bulunup dini istismarda bulunduğu iddia edilir.

27 Ekim'de dp'nin oyların % 47,9'unu aldığı 1957 seçimleri Türkiye tarihinin en şaibeli seçimi olduğu iddia edilir. Örneğin Gaziantep'te önce CHPnin farkla kazandığı açıklanmış ardından birden oy oranları değişerek DP'nin kazandığı açıklanmıştır. Bu yüzden çıkan olaylar sırasında CHP'Lİ 1 kişi DP'li bir grup tarafından öldürülmüş ve hükümet tarafından buna yayın yasağı konulmuştur.

29 Ekim CHP'liler Cumhuriyet Bayramı alanına sokulmadı, buna tepki veren CHP'liler Ordu kullanılarak tehtid edildi. birçok chp milletvekili tutuklandı.

1 Kasım'da Demokrat Parti hükümeti halk tepkisinden çekindiği için hükümet Orduyu kullandı, meclis çevresine Ordu ve tank konuşlandırdığı söylendi.

27 Aralık'da basın kısıtlamalarına olan eleştirileri yüzünden anayasa profesörü Hüseyin Nail Kubalı hükümet tarafından İstanbul Üniversitesi'ndeki görevinden uzaklaştırıldı.

09 Nisan'da milletvekili Bülent Ecevit"in bir eleştiri yazısı yüzünden muhalif ulus gazetesi tekrar kapatılmıştır. gazetenin sorumlu müdürü Ülkü Arman 1 yıl, karikatürcü Halim Büyükbulut da 14 ay hapis cezası alır.

06 Mayıs'da ulus gazetesi yazı işleri müdürü Nihat Subaşı 8 aylık hapis cezasını yatmak üzere cezaevine girdi.

07 Mayıs'da ulus gazetesi yazarı Şinasi Nahit Berker 8 ay yatmak üzere cezaevine girdi.

08 Mayıs'da yeni gün gazetesi yazı işleri müdürü Erdoğan Tokatlı 34 gün yatmak üzere cezaevine girdi. sıkıyönetim kararlarına uymadığı iddiasıyla milliyet gazetesi 15 gün süreyle kapatıldı.

09 Mayıs'da yeni gün gazetesi ve Akis dergisi birer ay kapatıldı. yazı işleri müdürleri Altan Öymen 10 ay, Tarık Holulu 16 ay hapis cezasına çarptırıldı.

14 Mayıs'da akis dergisi sorumlu müdürü ziya ademhan 1 yıl hapse mahkum oldu.

28 Mayıs'da Eskişehir'de hür bilek gazetesinin sahibi Abdülkadir Gürol ile yazarı İsmail Aras 1'er yıl hapis cezasına çarptırıldı; gazete 1 ay süreyle kapatıldı.

28 mayıs'da akis dergisi yazı işleri müdürü Yusuf Ziya Ademhan 3 yıl, başyazarı Metin Toker 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı; dergi de 3 ay kapatıldı.

02 Haziran'da chp basın toplantısına yayın yasağı konuldu. muhalefetin sesi kesilmek amaçlandığı iddiasına dayanak oldu.

05 Haziran'da Lüleburgaz'da yayımlanmakta olan özdilek gazetesinin sahibi ve başyazarı Gültekin Arda 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

06 Haziran'da basına baskılar sürdüğü ulus gazetesi yazı işleri müdürü Ülkü Arman ile aynı gazetenin yazarı Oktay Verel 1'er yıl, cezaevinde bulunan Şinasi Nahit Berker'le Nihat Subaşı'da 4'er ay hapis cezasına çarptırıldı.

16 Temmuz'da 11 bin ABD askeri İncirlik üssüne getirildi.

19 Temmuz'da nükleer silah taşıyan ABD uçakları İncirlik üssüne indi.

02 Ağustos'da devalüasyon oranı yüzde 221 oranına yükseldi.

04 Ağustos'da Menderes hükümeti IMF'den 250 milyon dolar kredi aldı.

06 Eylül'de adnan menderes muhalefet partisini tehdit ettiği iddia edildi.

21 Eylül'de Adnan Menderes basının her istediğini yazamayacağını açıkladı.

12 Ekim'de demokrat parti tarafından vatan cephesi adında bir oluşum başlatıldı. bu oluşum chp'ye karşı oluşturuldu. bu olay siyasi gerilimi ve bölünmeyi arttırdı.

18 Ekim'de güvenlik güçleri Zile'ye gelen İnönü'yü karşılamaya gelen vatandaşlara saldırdı ve bu saldırı sırasında silaha varana kadar her şey kullanıldı.

30 Kasım'da demokrat parti adalet bakanı Esat Budakoğlu ilk sekiz yıllık hükümet dönemi içerisinde 811 gazeteciye toplam 57 yıl hapis cezası verilmiş olduğunu açıkladı.

21 ocak'da Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun ulus gazetesi'ndeki muhalif bir yazısı nedeniyle kendisi ve yazı işleri müdürü Ülkü Arman birer yıl hapse mahkum oldu; gazete bir ay süreyle kapatıldı.

22 Ocak'da demokrat izmir gazetesi yazı isleri müdürü Şeref Balçık'a 15 gün, gazetenin sahibi Adnan Düvenci'ye 1 yıl mahkûmiyet cezası verildi.

20 Şubat'da uçak kazası sonrası kurtulan Adnan Menderes ülkeye döndüğünde demokrat partililer tarafından evliya olarak adlandırılmaya başlandı.

11 Mart'da vatan gazetesinden alıntıladığı bir eleştiri yazısından dolayı, ulus gazetesi yazı isleri müdürü Ülkü Arman 1 yıl 4 ay hapse, 4.000 lira ağır para cezasına mahkum edildi. Ayrıca ulus gazetesi 1 ay süreyle kapatıldı.

12 Mart'da haber gazetesinin sahibi ve yazı isleri müdürü Vedat Refiioğlu'na usulsüz tekzip yayımlamaktan 12 gün hapis cezası verildi.

Eleştiri ve hakaret gerekçesiyle onlarca gazeteci daha ceza alır ve yargılanır. 

1 Mayıs'da Uşak'tan ayrılan İnönü'ye yapılan taşlı sopalı saldırının demokrat partililer tarafından yapıldığı iddia edildi. İzmir'de CHP'nin yapmak istediği toplantı engellendi. Demokrat izmir gazetesi'ni ve matbaa makinelerini parçalyanların demokrat partili oldukları iddia edildi.

2 Mayıs'da İzmir'de chp genel başkanı İsmet İnönü'yü karşılamaya gelenlere jandarma saldırdı, olaylar sonucu 10 kişi yaralandı; olaya yayın yasağı kondu.

4 mayıs'da İsmet İnönü'nün aracı polis tarafından durdurulduğu sırada bir grup tarafından saldırıya uğradı ve son anda linç girişiminden kurtuldu. olaya hükümet yayın yasağı koydu.

11 Mayıs'da Bursa'da yayımlanan yeni ant gazetesinden Derviş Sami Tasman ve Fethi Tasman da 1 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldılar.

20 Mayıs'da vatan gazetesi yazarlarından Sadun Tanju Eleştiri yazısı yüzünden saldırıya uğradı.

27 Mayıs'da Ankara'da yayımlanan zafer ve yenigün gazeteleri ve ulus gazetesi eleştiri yazıları yüzünden 1 ay süreyle kapatıldı. ulus gazetesi yazı isleri müdürü Ülkü Arman, Bülent Ecevit'in bir yazısı nedeniyle 10 ay hapis cezası aldı.

3 Haziran'da polis zonguldak maden işçileri kongresine hükümet emri ile saldırdı. İzmir demokrat gazetesi 1 ay kapatıldı. gazeteci Adnan Düvenci ve Şeref Baksık 16'şar ay hapis cezasına çarptırıldılar.

13 Temmuz'da Trabzon'da bir Amerikan üssü kuruldu.

29 Temmuz'da İstanbul'da 3, Nazilli'de 1 gazeteci hapse mahkum edildi.

19 Eylül'de Çanakkale'ye gelen CHP milletvekilleri İbrahim Saffet omay ve Daniş Yurdakul'a demokrat partili oldukları iddia edilen kişilerce saldırıldı, aynı saldırı İstanbul'a geldiklerinde de oldu.

01 Ocak'da lüks otomobiliyle bir süredir yurt gezilerini sürdürmekte olan Said-i Nursi İstanbul'a getirildi.

25 Şubat'da chp'li Cemil Sait Barlas, 10 ay hapse mahkum oldu.

26 Şubat'da hükümet, İnönü'nün ve başka birkaç milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.

2 Nisan'da partisinin il kongresine gitmekte olan chp genel başkanı ismet İnönü'nün bulunduğu tren askeri birlikler tarafından hükümet ve vali emriyle durduruldu.

3 Nisan'da Ankara'ya dönüş yolunda Yeşilhisar'a uğramak isteyen İnönü'nün otomobili incesu köprüsü üzerinde askeri kamyonlar ve askerlerin oluşturduğu barikatlarla durduruldu.

7 Nisan'da chp genel başkanı İsmet İnönü'nün kayseri gezisinde karşılaştığı engellemeler ve bunlara alet edilmeleri nedeniyle bazı subaylar ordudan istifa etti. İstifa eden subaylar tutuklanarak cezaevine konuldular.

12 Nisan'da chp'ye demokrat parti tarafından silahlı bir ayaklanma başlatmak gibi bir iddiada bulunuldu.

27 nisan'da iddialar sonucu dp tarafından oluşturan komisyonda 12 chp milletvekili 3-6 , İnönü ise 12 oturum Meclis'ten çıkarılma cezası aldı. Bu sonuca itiraz eden ve direnen chp'li vekillere meclise giren polis saldırıda bulundu. mecliste hükümet tarafından yayın yasağı başlatıldı. Bu komisyon bu cezaları vermek dışında sivil ve askerî savcılarla yargıçların tüm yetkilerine sahip olma, istediği ev ve kuruluşu basabilme, öngördüğü evrak, belge ve eşyalara el koyabilme, gazeteleri toplatabilme ve matbaalarıyla birlikte kapatabilme gibi yetkilere sahip oldu. komisyon kararlarına karşı gelmenin veya savsaklamanın cezası üç yıla kadar hapis oldu.

28 Nisan'da TBMM görüşmelerini haber yapmaya kalkışan tüm gazeteler hükümet tarafından konulan yayın yasağı yüzünden toplatıldı.

28 Nisan'da İstanbul Üniversitesi öğrencilerine üniversite merkez binasında hükümet aleyhine gösteri yaptırıldı. Güvenlik güçleri, göstericilere saldırdı. Güvenlik güçlerinin üniversiteden ayrılmasını isteyen rektör Prof. Dr Sıddık Sami Onar, tartaklanarak emniyet müdürlüğü'ne götürüldü. Polis çaresiz kalınca ordu birlikleri çağrıldı. Gösterilerde, Orman fakültesi öğrencisi Turan Emeksiz polis ateşi sonucu vurularak öldü, 40 kişi yaralandı. üniversiteden çıkıp Sirkeci'ye kadar ilerleyen gençlerin karşı tarafa geçmemesi için köprüler açılarak geçiş kesildi. Ankara ve İstanbul'da sıkıyönetim ilan edildi.

30 Nisan'da gençlerin protesto eylemleri sırasında tankı engellemek için üstüne çıkan ve düsen Nedim Özpulat adlı genç öldü. İstanbul'da bir gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ali Ulvi'nin karikatürü nedeniyle cumhuriyet gazetesi 10 gün süreyle kapatıldı.

4 Mayıs'da yeni sabah gazetesi 10 gün süreyle kapatıldı. Demokrat izmir gazetesinden 16 kişi mahkum oldu.

5 mayıs'da demokrat partililer hükümete destek için ankara Kızılay'da bir gösteri düzenlemeye karar verdiler. iktidara karsı gençler de aynı gün, aynı saat, aynı yerde 555k adlı toplanmayı yaptılar. dolayısıyla dp'nin gösteri planı geri tepmiş oldu ve Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve başbakan Adnan Menderes alanda protestolarla karşılandı.

6 Mayıs'da 555k gösterilerinin fotograflarını ve haberini yayımladığı gerekçesiyle zafer gazetesi 1 hafta kapatıldı.

9 Mayıs'da hür adam gazetesi 10 hafta kapatıldı

16 mayıs'da Menderes hükümeti 19 mayıs gösterilerini yasakladı.

18 Mayıs'da aksam gazetesi 20 gün süreyle kapatıldı.

25 Mayıs'da meclis, 20 haziran 1960 tarihine kadar tatil edildi. bugünkü birleşimdeki konuşmaların yayınlanması yasaklandı.

Yukarıda kronolojik olaylar gerek yargı/polis/asker eliyle gerekse Gladio'nun maşaları tarafından temeli, temelsiz olaylar ile Rahmetli Menderes'in nasıl tuzağa çekildiği ayanen beli oluyor. Yapılanlardan tutun, danışmanlar ve Menderes'in yakını görünenlerce Menderes'i yalnızlığa sevk edecek eylemlere imza atıldı ve kara 27 mayıs'da ihtilali oldu. Türk silahlı kuvvetleri milletin idaresini rehin aldı. Meclis feshedildi. Sözde yeni anayasa ve demokratik müesseselerin kurulması hazırlığına başlanıldı. Menderes ve arkadaşları şehit edildi. Darbe ortamını oluşturmak için elinden geleni yapan gazeteciler, politikacılar Velhasıl-ı kelam Gladio uşakları o günde cirit atıyordu, şimdi de cirit atıyor. Sayın Cumhurbaşkanım size 2017'de yapılması planlanan aşağılık darbe girişimine ortam oluşturacak fiilere imza atan sözde sevenlerinize aldanmayın, ivedilikle tedbir alın. Saygılarımla...

İstanbul Times  / Hekimoğlu Süleyman Özcan