SAĞLIK

Uzman Diyetisyen Seda Dursun: ”Sahur ve İftar için Önemli Bilgiler Verdi

Aldığımız Farklı cevaplardan sonra bu sefer Avrasya Hastanesi Zeytinburnu Yerleşkesi Uzman Diyetisyenlerinden Seda Dursun’a Ramazan ayında Sahur ve İftarlarda neye dikkat edilmesi gerektiğini sorduk.

İşte Uzman Diyetisyen Seda Dursun’un İftar ve Sahur ile alakalı anlattıkları:

Avrasya Hastanesi Zeytinburnu Yerleşkesi Uzman Diyetisyeni Seda Dursun Ramazan aylarının olmazsa olmazı olan Sahur ve İftarlar ile alakalı dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde anlattı: “Öncelikle herkesin Ramazan ayını kutluyorum. Ramazan aylarının olmazsa olmazı olan Sahur’larda dikkat edilmesi gereken bazı ince çizgiler hakkında okurlarınıza şunu söylemek isterim. Öğün planlamamıza dikkat etmemiz gerekir.

Sahuru kahvaltı gibi düşünmeliyiz. Sahurda tüketeceğimiz gereken gıdalar tokluk hissi yaratmalıdır. İdeal bir sahurda kaliteli proteine yer vermemiz gerekir. İdeal bir sahur menüsünde yumurta süt ve yoğurt grubu olmalı. Az yağlı, az tuzlu peynir olmalı. Zeytini fazla tercih etmiyorum çünkü susatır. Süte tarçın katarsanız kan şekerinizi dengeler. Ceviz, çiğ badem sahurda yenilirse faydalı olur.

Konbonhidratlardan neyi tercih etmeliyiz ?

Ruşeym ekmeği ,tam buğday ekmeği tercih sebebi olmalı. Çiğ sebze ve meyvede tüketilmelidir. Sahur ile iftar arasında 16 saatten fazla bir süre var. Uzun süre aç kalan insanlar ‘ın iftar öncesi gözü dönebiliyor. Bizim gelenek ve göreneğimizde ramazan sofralarımız çok zengin güzel böyle olunca da düşüncesiz bir şekilde her şeyi yemeye çalışıyoruz sonrada pişman oluyoruz ama yedikten sonra işi işten geçiyor.

Ben sağlıklı iftarı ikiye bölüyorum. Orucu içine limon sıkılmış, tarçın, karanfil ve nan’nin içinde olduğu ılık bir su içilerek açılır. Daha sonra çok faydalı olan ve kan şekerimizin dengesini sağlayan hurma ile iftar’a devam edebiliriz. Akabinde soğuk veya sıcak çorbalar içilmeli.

İftarın ilk bölümü olan bu süreçten sonra 15 dakika beklemek çok faydalı bir durumdur.

Bu işlem ile beynin açlık hissini biraz dizginlemiş oluruz. Daha sonra kendimize uygun bir tabak yapalım bunun içinde et, tavuk ,balık ve yine çok zengin proteinler olan bakliyatlardan yapılan yemekler ve sebzelerden oluşan yiyecekler almalıyız. İftarlarda bol yeşillik de önemli.

Haftanın 5 günü yediğimizde dikkat edelim diğer 2 gün kendimizi biraz ödüllendirebiliriz.

Ne yesem hatta su içsem bile bana yarıyor diyenlere ne demek lazım ?

Her yaşın ayrı bir metabolizması farklı oluyor. Genç iken farklı yaş ilerledikçe daha farklı oluyor. Hareketli bir bireyin ve hareketsiz bir bireyin yapması gerekenler var.

Uzman Diyetisyen Seda Dursun :”Öğün atlayarak veya aç kalarak diyet Olmaz dedi”

Öğün atlayarak veya aç kalarak diyetin olmayacağını ifade eden Seda Dursun her şeyi yasaklayan bir diyetisyen olmadığını ifade ederek bilinçli beslenmek diyet konusunda en çok dikkat edilmesi gereken öğe olduğunu ifade etti.

Kişi odaklı diyette sonuç almak daha kolay

Her bünye ve yaşam durumuna göre ayrı bir diyet çalışmasının verimli olduğunu ifade eden diyetisyen Seda Dursun ilginç örnekler vererek bazı arkadaşlarımız kesinlikle saat 7 den sonra bir şey yemeyin diyorlar. Ya kişi vardiyalı bir işte çalışıyorsa ve saat 7 den sonra eve geliyorsa ne yapacak diyerek her kese aynı diyetin uygulanamayacağını vurguladı.

Kişinin yaşı, işi, sarf ettiği efor yediği yiyecekler göz önünde bulundurularak uygulanabilir bir çalışma ile diyet yapılabileceğini ifade eden Dursun kilo vermek isteyen kişi öncelikle kararlı olacak.

Pazartesi diyete başlayıp Salı bitiren bir yapı ile diyet olmaz diyen Uzm.Diyetisyen Seda Dursun Avrasya Hastanesi Zeytinburnu yerleşkesinde diyet konusunda güzel sonuçlar aldığını ifade ederek kilo vermek isteyenleri Hastanelerine bekledikleri sözlerine ekledi.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)