Şanlıurfa ziyaretimiz sırasında yolumuz bir ara Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin Engelliler Koordinasyon Merkezi’ne düştü.

Hemen söyleyelim; çok etkilendik…

Engelli vatandaşlarımız için güzel projeler gerçekleştirilmiş. 14 bin metrekare alana sahip bu merkezde engelli insanlar “kendilerine verilen değeri” birebir yaşıyorlar.

Birçok dalda kurs görerek yeni meslekler öğreniyorlar; spor salonundan, yüzme havuzundan, eğitim sınıflarından, konferans salonundan yararlanıyorlar. Böylece toplum hayatına katılımları kolaylaştığı gibi, toplumsal fırsatlardan da eşit bir şekilde faydalanmış oluyorlar.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ni bu güzelim hizmetinden dolayı tebrik ediyoruz…

Bu merkezde bir güzel hizmet te yaşlılar için veriliyor.

Öylesine güzel hizmetler ki, insanın yaşlı olası geliyor…

YADES (YEŞEREN ÇINARLAR) PROJESİ

Şanlıurfa Valiliği Koordinasyonunda,Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Yaşlılara Destek Programı (YADES) Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından finanse ediliyor.

Söz konusu projenin amaç bölümünde şöyle deniliyor:

Bu projemiz ile Şanlıurfa’da ikamet eden ve hizmete ihtiyaç duyan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın korunması,desteklenmesi,biyo-psikososyal bakıma ihtiyacı olanların,yaşadıkları mekânlara hizmet götürülerek yaşamlarını kolaylaştıracak ve yaşanabilir bir ortam hazırlanması amaçlanmaktadır.

SÖZDE DEĞİL ÖZDE

Gerek kamu gerekse özel kurumlarda yüksek perdeden vaat edilen hizmetlere hep rastlarız. Ve maalesef bu vaatlerin birçoğunun gerçekleşmeyerek sadece sözde kaldığı ya da yılan hikâyesine döndüğünü görürüz.

YADES Projesine baktığımızda ise yukarıda belirtilen amaçlar doğrultusunda hareket edildiğine şahit oluyoruz…

İnsanlar yaşlandıkça çocuklaşıyor. Hareket kabiliyeti azalıyor, işitme, duyma organlarında sıkıntılar başlıyor. Hatta bazı yaşlılar yürümekte zorlanıyor daha ileri gidelim tuvalet ihtiyaçlarını bile kendi başlarına göremez duruma geliyor.

Rabbim esirgesin, böyle durumlarda insanın psikolojisi de darmadağın oluyor.

Hele hele yakınlarınız vefasız çıkmışlarsa insan kendini adeta boğulacakmış gibi hissediyor.

YADES tam da bu durumda ortaya çıkıyor. Uzattığı el sizi boğulmaktan kurtarıyor…

Edebiyat yapmıyoruz, abartmıyoruz…

Duyduklarımızı tasdik eden gördüklerimizi yazıyoruz.

YADES ekibi talepte bulunan yaşlılara yardıma koşuyor. Ev temizliğinden tıraşa, banyodan tırnak kesmeye, cilt bakımından, evdeki eşyaların onarımına kadar yaşlılara hizmet veriliyor.

YAŞ 70’TE İŞ BİTMİYOR

Bunların dışında yaşlıları “yaş 70 iş bitmiş” modundan çıkarma faslı başlıyor. Geziler düzenleniyor,el becerisi kursları açılıyor, piknik yapılıyor. Yaşlı vatandaşlar, gençliklerinde belki de göremedikleri İstanbul’a, Çanakkale’ye götürülüyor…

Hele hele sağlık hizmetlerine ne demeli?

Hasta yatağından, tekerlekli sandalyeye kadar yaşlıların yaşamlarını kolaylaştıracak ihtiyaç malzemeleri evlerine bizzat teslim ediliyor.

Yanı başımızdaki devletlerin yaşlıları ölmemek için evlerini barklarını terk edip çadırlarda ilkel şekilde hayata tutunmaya çalışırken bizim yaşlılarımız, kendileri için sergilenen üstün hizmetin gururunu yaşıyor.

Burada YADES ekibine bir parantez açmak istiyorum. Tamam, herkes maaş karşılığı işini yapıyor ama gördüğüm kadarıyla YADES ekibi bu görevi çok içten yerine getiriyor, sanki gönüllü hizmet veriyor. Bana öyle geldi, umarım yanılmıyorumdur.

Teşekkürler YADES ekibine… Teşekkürler Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne… Teşekkürler Şanlıurfa Valiliği’ne… Teşekkürler Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’na… Teşekkürler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na…