Hanımın dizlerindeki ağrılara İstanbul’da tam anlamıyla çare bulamayınca rotayı o meşhur Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin hizmet verdiği Isparta’nın Eğirdir İlçesi’ne çevirdik. Randevumuzu aldıktan sonra vardığımız hastanede gördüğümüz ilk izlenim açıkça bizi biraz şaşırttı. Eğirdir Kemik Hastanesi’ni Türkiye’nin dört bir yanından hastaların akın ettiği bir hastane olarak bildiğimiz için çok yoğun bir sirkülasyon bekliyorduk. Ayrıca hastanenin üvey evlat(!) pozisyonunda olmasına da anlam veremedik. Başta boya olmak üzere tadilat gereksinimine ihtiyaç duyulan binayı, "huzur evine gönderilmek istenen boynu bükük, kaderine terk edilmiş yaşlı biri" gibi bulduk karşımızda.

1952 yılında rahmetli Adnan Menderes döneminde hizmete açılan Eğirdir Kemik Hastanesi (EKH), hastaların şifa bulmaları üzerine ilerleyen dönemlerde Türkiye’nin en gözde hastanelerinden biri konumuna gelmiş. Yine rahmetli Turgut Özal döneminde de EKH için daha büyük bir bina yapılmış ve sergilediği üstün sağlık hizmeti sayesinde Eğirdir’in adı ülke sınırları dışına taşmış…

Gazeteciliğe başladığım 80’li yıllarda, rotasyonla da olsa hastanelere uzman bir doktorun atanması basın için kayda değer bir haberdi. Çünkü o tarihlerde hastaneler pratisyen hekimler tarafından yönetilirdi. Dolayısıyla bir-iki aylığına taşrada herhangi bir hastanede görevlendirilen uzman hekimlerin, tabiri yerindeyse başlarını kaşıyacak zamanları olmazdı. Basit ortopedik müdahaleler için bile hastalar daha merkezi illere sevk edilirdi. Türkiye’nin birçok ilinde böyle sıkıntılar yaşanırken Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi’nde ise çok sayıda ortopedi uzmanı görev yapardı. Böyle olunca haliyle Türkiye’nin çeşitli illerindeki hastalar şifa aramak için rotayı Eğirdir’e çevirirdi. Öyle ki; bin yataklı hastanede yatırılarak tedavi edilen hasta sayısının 2500’ü bile bulduğu olurmuş…

GELELİM BUGÜNLERE

Türkiye’de uzman doktor sayısı çoğaldıkça EKH’nin popülaritesi her geçen gün azalmaya başlamış. Zira hastalar bulundukları illerde, ilçelerde tedavilerini yapacak ortopedi mütehassısına kavuşunca EKH’ne müracaat eden hasta sayısı oldukça düşmüş. Bin yatak kapasitesi 100’e indirilen, bazı katlarına kilit vurulan EKH’nin şimdilerde ise yıkılması gündemde.

HALKIN BEKLENTİSİ

Eğirdirlilerin başta Isparta milletvekilleri olmak üzere, Sağlık Bakanlığı’ndan ve dolayısıyla devletinden beklentisi şöyle; mademki hastanemiz misyonunu tamamladı, mademki misyonunu tamamladığı için gerekli yatırımlar yapılmıyor, gerekli ihtiyaçlar karşılanmakta nazlanılıyor, mademki hastanemizin yıkılıp yerine başka bir hastane yapılması gündemde, o zaman lütfen elinizi çabuk tutun, yeni hastanemizin inşaatına bir an önce başlanmasını sonra da tamamlanarak hizmete açılmasını sağlayın. 

HAVASINDA ŞİFA

Hastaların iyileşmesine elbette Allah’ın izniyle doktorlar vesile oluyor ama Türkiye’nin en büyük gölllerinden birinin bulunduğu Eğirdir’in havasının da şifa kaynağı olduğu söyleniyor. Bu arada, Türkiye’nin “Sakin Şehirleri” arasına giren Eğirdir’in tam bir emekli kenti olduğunu söylemeden geçemeyeceğiz…

Tabii ki, ev sahipliğini en güzel şekilde yerine getiren, ziyaretimize gelen Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Nöroloji Uzmanı Dr. Semih Gürler beye ayrıca bizi hastaneye yatırarak iyileşmemiz için gayret sarf eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Zuhal Arıca Büyükbıçak hanıma şükranlarımızı sunuyoruz. Emeği geçen güler yüzlü diğer personeli de unutmadık onlara da teşekkür ediyoruz…