KIRIK KALP SENDROMU
Son yıllarda adını çok sık duyduğumuz kırık kalp sendromu, vücut tarafından yoğun strese karşı verilen bir yanıttır. Kalp krizine benzer bulgularla kendini belli eden bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Genelde aşırı stres ve üzüntü içinde olan bireylerde görülme olasılığı daha yüksek olan bu hastalık bireyde ciddi sonuçlar doğurabilir.
KIRIK KALP SENDROMU NEDİR?
Bu sendromu tanımlayacak olursak sevilen birinin ölümü, terk edilme, ayrı kalma, hastalık tanısı alma, aldatılma, terk edilme, aile içi şiddet, bir anda para kaybetmek veya çok fazla para kazanmak (ikramiye), kazalar, travmalar, ciddi bir ameliyat, depresyon, beklenmedik sürprizler gibi ağır stres oluşturan durumların sonucunda ortaya çıkan geçici bir kalp hastalığıdır demek mümkündür.
Kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazla görülmektedir!!!
Kırık Kalp Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Bu sendromun ortaya çıktığı kişilerde ani başlayan bir göğüs ağrısı ortaya çıkar ve hasta adeta kalp krizi geçiriyormuş gibi görünebilir. Kırık kalp sendromunda belirtiler kalp krizi ile hemen hemen aynıdır. Bu belirtiler,
- Kalpte sürekli sıkışma hissi, Sol kolda ve alt bölgesinde ağrı, Vücut hareketlerinde kontrolsüzlük, terleme, baş ağrısı, yalnız kalma korkusu, huzursuz olma durumu, stres, yorgunluk…
Kırık Kalp Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Bu sendromunun tedavisinde ilaç kullanımı veya yaşam değişiklikleri önerilmektedir. İlaç tedavisi olarak kişinin kan basıncı problemleri ve stres hormonlarını düzenlemek için verilen ilaçlar ile kişide, kalp işlevselliğinin tekrar yerine getirilebileceği düşünülür. Yaşam değişiklikleri konusunda ise kişi stresle baş etmek ve onu yönetebilmek için çeşitli yollara başvurabilir. Bu beceriyi kazanabilmek için birey çeşitli hobiler, aktiviteler, nefes egzersizleri veya kişinin bir uzman tarafından yardım alarak psikoterapiye başvurması son derece etkili olabilir.
İstanbul Times / SENA ÇETİNER / [email protected]