Gençlerimizin asırlık lezzetleri unutmaması adına İstanbul Times Yayın Grubu olarak asırlık firmalarımızı gezmeye devam ediyoruz.  Daha önce Vefa Bozacısı, Karaköy Güllüoğlu, Hacı Bekir Ali Muhiddin bir önceki haftada şekerci Cafer Erol’u ziyaret edip söyleşi yaptık.

İstanbul Times Söyleşi / Çağla Pekgüleç 

Bu seferki durağımız ise tarih ve kültürün merkezi olan Sirkeci’de tam 123 yıllık damakların efendisi Meşhur Filibe köftecisi oldu.

123 Yıllık Tarihi köftecinin yanında geçip burada bir tarihin olduğunu bilmeyen çok kişi var

Filibe Köftecisine ulaşmak için Sirkeci Tren Garı’ndan Cağaloğlu’na çıkarken Tarihi Hocapaşa Lokantalar sokağında kalıyor,küçük,salaş,samimi bir mekan. Tarihi 123 yıl öncesine dayanıyor. İçeri girer girmez güler yüzlü karşılayış, mis gibi kızarmış köfte kokusu insanı mest ediyor doğrusu. Bu lezzeti merak edenler için Fazla zaman kaybetmeden Meşhur Filibe köftecisinin 5.kuşak işletmecisi Cem Umut Erpak ile röportajımıza başlıyoruz.

Filibe köftesinin tarihi yolculuğundan bahseder misiniz?

19.Yy’dan bugüne kadar gelen bu lezzetin hikayesi; 1893 yılında yapılan göç ile başlar. Meşhur Filibe Köftecisi'nin kurucusu Mehmet Saltuk, Istanbul'a Bulgaristan’ın Filibe (Plovdiv) şehrinden göç eder ve 1893 yılında Bab-i Ali Yokuşu’na

(günümüzde Cağaloğlu yokuşu olarak bilinen) çıkarken sol tarafta bulunan "Meşhur Filibe Köftecisi" ismiyle köfteci dükkânını açar.

 

Mehmet Saltuk’un vefatından sonra Ali Saltuk işletmeyi devralıyor. Ali Saltuk, 28 sene sonra işletmeyi; 11 yaşında yanında çırak olarak çalışmaya başlamış olan yeğeni Turgut Saltuk’a 1958 yılında devrediyor. 1990 yılında Turgut Saltuk’un vefatından sonra dördüncü nesil olarak Turgut Saltuk’un tek varisi olan Münevver Erpak yani annem devralıyor. Bende beşinci kuşak olarak bu bayrağı sürdürmeye çalışıyorum.

 

Filibe köftesinin lezzet sırrı nedir?

 

En önemli özelliği içinin sulu kalması köfteler Çatal darbesiyle ayırmaya kalktığınızda köfte hafif bir sağ bir sol oynar bir sertlik olur bunun en önemli özelliği etin yumuşak olması ve içinin sulu olmasıdır. Ve kesinlikle makine kullanılmamasıdır. Tamamen dana eti, kimyon ve soğandan oluşan elle şekillendirilerek yapılan bu köftenin lezzeti içinde hiçbir katkı maddesi yoktur.

 

 Bu şirin dükkânın müşteri kapasitesi nedir?

 

Burası 44  kişi alıyor.Ama yaz aylarında dışarı 6-7 kişilik masa atıyoruz. Kalabalık gruplar için ise gelmeden rezervasyon yapmaları gerekiyor.

Peki eşsiz lezzet Filibe köftesini yemek için ne kadar ödeyeceğiz?

6 Tane var bir porsiyonda 14 lira,piyaz 7 lira,tatlıda 7 lira ekstra olarak  yoğurt koymaya karar verdik oda 5 lira.

Bu lezzeti hangi saatler arası tadabiliriz?

Servis sabah saat 11.00’da başlıyor akşam saat 19.30’da kapatıyoruz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı ?

Son olarak şunu söylemek istiyorum tarihi mekân 28 Mayıs itibariyle son müşteriler gelmek isterse Hocapaşa sokaktaki yeni dükkâna davet ediyoruz. Sonuçta oradaki dükkan tarihi önem taşıyor. Türkiye’nin en eski 18.firması artık aynı lezzet olarak Tarihi Hocapaşa lokantaları sokağı no:3’te hizmetine devam edecektir.

Kaynak:İstanbul  Times Haber Ajansı (İTHA)