Dünyada ilk defa 632′de Hz.Muhammed’(s.a.v) Veda hutbesinde “kadın haklarını” dile getirmiştir.
"Ey insanlar! Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim.
Siz kadınları, Allah'ın emaneti olarak aldınız ve onların namusunu kendinize Allah'ın emriyle helal kıldınız.
Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, kadınların da sizin üzerinizde hakkı vardır.
Sizin kadınlar üzerindeki hakkınızı; yatağınızı hiç kimseye çiğnetmemeleri, hoşlanmadığınız kimseleri izniniz olmadıkça evlerinize almamalarıdır.
Eğer gelmesine müsaade etmediğiniz bir kimseyi evinize alırlarsa, Allah, size onları yataklarında yalnız bırakmanıza ve daha olmazsa hafifçe dövüp sakındırmanıza izin vermiştir.
Kadınların da sizin üzerinizdeki hakları, meşru örf ve adete göre yiyecek ve giyeceklerini temin etmenizdir." (Veda Hutbesi'nden.)
Konu ile ilgili bazı hadisler;
Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum. Vasiyetimi tutunuz. Zira onlar sizin idarenize ve himâyenize verilmişlerdir.(Riyazü's Salihin)
"Hanımlarınızı üzmeyin. Onlar, Allahü teâlânın size emanetidir. Onlara yumuşak olun, iyilik edin!" [Müslim]
"Mümin bir koca, mümin hanımına bu buğzetmesin. Onun bir huyunu beğenmezse de, başka bir huyundan hoşlanabilir." (müslim)
Yine iyi bir anne olması ve İslami olarak yapması gereken vazifelerini yapması halinde “Cennet Annelerin Ayakları Altındadır” bu örnekler çoğaltılabilir ama biz bunu gerekli bulmuyoruz.
Batılılar her şeyi materyalist bir mantık ile düşündükleri için karşılıksız bir şey yapmanın kıymetini ve anlamını bilmiyorlar. Yılın 364 günü kadına önem vermedikleri için bari yılda bir gün hatırlayalım dedikleri için 8 Mart’ı kadınları hatırlama günü ilan etmişler. Bizlerde iyi kötü bu günü kutluyoruz ama hiçbir zaman kadınlarımızı sadece 1 güne mahkum etmeyi düşünmüyoruz.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü hakkında kısa bir bilgi
Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür.
İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.
Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı .
8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı.
Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi.
İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.
Ekmekleri peşinde koşarken baskı ve şiddet sonucu hayatını kaybeden ne kadar kadın varsa rahmetle yad etmek bize düşer.
İstanbul Times / Müzeyyen Kurt