Kurban bayramı yaklaşıyor. Şimdi evlerde hazırlıklar başlamıştır ne giyilecek, kimlere gidilecek ne ikram edilecek ve en önemlisi bu kurban bayramında ne kesilecek...
Kurban coşkusunun yaklaştığı şu sıralarda ev hanımları kurban eti yanında ikram edilecek tatlılarını, yemeklerini, ikram edilecekleri planlayıp yapmaya koyuldular bile.
Evin büyükleri ise kurbanlıklar nerede ne kadar diye bir piyasa araştırmasına çıkmışlardır. Çocuklar ise her sene coştukları bu bayram telaşının ne olduğunu neden olduğunu büyüdükçe biraz daha iyi idrak etmekteler. Güzel ülkem Türkiyem Kurban Bayramı geliyor..
Kurban kesmek İslam dininin en ses getiren ibadetlerindendir. Varlığı olan kişinin kesmesi gerekir. Hepinizin bildiği gibi kesilen kurban etinin üçte biri kendi evimize üçte biri fakir fukara komşularımıza üçte biride akrabalarımıza olmak üzere paylaşılması tavsiye edilmiştir. Bu yüzden kurban bayramında evine et girmeyen insanlar bile kurban
etinden nasiplenirler.
Kurbanlıklar nasıl seçilmelidir?
Kurbana uygun olmayan bir hayvanı bedavada verseler bile kurban olmaz... Bir kere Kurban kör, topal, sakat yada bir uzvu eksik olamaz böyle bir hayvandan kurban olmaz ancak mezbahane yolcusu olur..
Kurbanlığın dinen kesilecek gelişime ulaşması şarttır. Bunun için ise, koyunun altı ayını, devenin beş yaşını, sığırın iki yaşını ve keçinin de bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Fiyatlarda ise pazarlık sünnettir. Fakat alım gücünü de hesaba katarak önceden fiyat araştırması yapmak da gerekir.
Hayatın içinde ekibi Merkez efendi Kurban pazarında
Biz hayatın içinde ekibi olarak sizler için Merkez efendi Kurban pazarını gezdik. Edindiğimiz izlenimlere göre. Yurdumun dört bir yanından gelen Kurbanlıklar sıkı denetimle aşıları sağlık belgeleri ve raporları görülüp denetlenmeden satış onayı alınamıyor. Temiz ve semiz bir şekilde satılan kurbanlıklar Merkezefendi Kurban satış alanında yerlerini almış alıcılarını bekliyorlar. Semiz ve bakımlı olan bu hayvanları satın almak için canlı kilosu başına ortalama 18 den başlayıp 20 TL’ye kadar bedel talep ediliyor. .
Çadır sahipleri muzdarip
Nizami bir şekilde kurulmuş Merkezefendi kurban pazarındaki çadır sahiplerinin taleplerini de dinledik.
Bu alanda çadır sahipleri, hayvanların suyunu verme, temizliği konusunda belediyeden aldıkları hizmetin ve çadır kiralarının bedelinin fazla olduğunu bunun ister istemez fiyatlara yansıdığını dile getirdiler. Bu sebeple halkın alım gücüne göre kendilerini tercih etmediklerini buna ilaveten yeni kurulan Merkezefendi Kurban satış yerinin henüz tanınmaması nedeniyle satışların olmamasını esefle belirttiler.
Bizler köye memlekete gitmeden kendi şehrimizde Kurban ibadetimizi yapabileceğimiz yakın yerlerin olmasını talep eden kişiler olarak. Alışverişimizi buralardan yapmalıyız ki çadır sahipleri tutunabilsinler bizlerde köylere gitmek zorunda kalmayalım.
Gelsin bayram coşkusu, Nice güzel bayramlara hep birlikte
Bayram geldiğinde kurbanlarımızı keseceğiz , etleri dinlendirmeyi unutmadan kullanacağımız konusunda her yıl TV’lerden uyarılıyoruz. Bu bilgi cebimizde, uyguluyoruz fakat birde Kurban günü bayram namazından sonra hiç bir şey yemeyip kesilmiş kurban etinden yemekte adettir.
Çok da güzel olur. Abartmadan midemizi bozmadan sağlık ve dini kuralların hakkını vererek lezzetli bir kurban bayramı olması dileklerimle...
Bu bayram güzel olacak Kurbanlıklarda uygun fiyatta artık gelsin yeni bayramlıklar, yapılsın tatlılar, ikramlar, yeniden temizlensin evler, yapılsın gidilecek eş dost akrabaların listesi. Yazarken yaşıyorum coşkusunu bayramın. Evet evet bu bayram çok güzel olacak.
Şimdiden Kurban bayramınız kutlu olsun. Evimiz, mahallemiz, kasabamız, şehrimiz, ülkemiz ve tüm islam aleminin Kurban bayramı sağlıklı, sevinçli, huzurlu, mutlu, neşeli, bereketli olsun. Büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin gözlerinden yaşıtlarımın yanaklarından öperim. Nice güzel bayramlara birlik beraberlik içinde kavuşalım.
Kurban bayramınız kutlu olsun. Kurbanınız kurban olsun.
İstanbul Times / Müzeyyen Kurt