Ne olacak bu İİBF'lierin durumu 

Sosyal sorunlarla ilgilendiğimi duyan öğrenen bu kıymetli arkadaşlar bana ulaştı. "Hocam sesimizi duyurmak istiyoruz!" dediler. Bende karınca kararınca katkı sunmak istedim. Bu sebeple köşemi olduğu gibi İİBF mezunu kadro bekleyen 400.000 kardeşime ayırmak istedim. Buradan sorunlarına başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ilgili bakanlardan çözüm rica ediyorum. İİBF'liler özetle aşağıda ki taleplerde bulunuyor ve sıkıntılarını arz ediyor;    

- 400 bine yakın mezunu ile KPSS’ye hazırlanmış ve hazırlanmakta olan, bunun yanında az sayıda ataması yapılan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ( İİBF ) mezunları, hakları olan kadroların verilmesini ve gelecek dönemdeki atamalarda daha fazla kadro istiyor.

4001 kodu (Herhangi bir lisans programından mezun olmak) koduyla alımlara karşı çıkan İİBF’li mağdurlar,  ”geçtiğimiz dönemde yapılan üç merkezi yerleştirmede bazı kurumların GİH sınıfı memur alımlarında GİH ve büro memurluklarıyla ilgisi olmayan bazı bölümlerden alım yaptığı görülmektedir.

Bu durum biz İİBF mezunlarını son derece mağdur etmiştir. SGK, PTT, GÜMRÜK. İŞKUR, TAPU, İÇİŞLERİ, KİTLER, BELEDİYELER, YURTKUR VE ÜNİVERSİTELERİN GİH sınıfı ve büro memuru personel ihtiyacını İİBF mezunlarından karşılanmasını talep ediyoruz diyor ve mağduriyetlerinin anlaşılması için şu örnekleri veriyorlar:
“Adı İşletme olmasına rağmen Devlet Hava Meydanları İşletmesi 4001(Herhangi bir lisans programından mezun olmak) koduyla alım yapmaya devam etmektedir.

İş ve Meslek Danışmanlığı (İMD) için İİBF müfredatında da bulunan uygun dersleri almamıza rağmen kurs belgesi alan herkesin bu mesleğe atanabilmesi büyük bir sorundur. Dört yılını bu derslere adamış İİBF’lilerin aldığı eğitime uygun mesleklerin bir belgeye indirgenerek başka fakülte mezunlarına açılması gerçekten acıdır. Bir İİBF mezunu, İMD olmak için tekrar müfredat derslerini almak, belli ücret karşılığı bu belgeyi edinmek zorundadır.”

MİLLETVEKİLLERİ BU SESİ DUYMALI!

Diplomalı işsizlerin en kalabalık üyeleriyiz buna rağmen sesimiz duyulmuyor, İİBF mezunlarına ses olun diyen İİBF’liler TBMM’deki milletvekillerine gönderilmek üzere bir yazı da hazırladı.
İşte İİBF’lilerin mağduriyetini ve isteklerini anlatan o yazı:
“400 bini bulan mezun sayısı ile Türkiyenin en büyük kitlesi olan İİBF’liler memur alımlarında kendilerine daha fazla öncelik verilmesini istiyor. Bu amaçla çeşitli etkinlikler düzenleyen İİBF’liler seslerinin artık duyulmasını istiyor. Yüzbinlerce üniversite mezunu genç eğitim aldıkları alanda kendilerinin istihdamının sağlanacağı günleri bekliyor.
Bizler İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunlarıyız. Bildiğimiz üzere Devlet kurumlarımız Memur ihtiyacını Kamu Personel sınavına göre karşılamaktadır. 2012 KPSS Lisans sınavına giren 924.739 adayın yaklaşık 350 bini

İİBF mezunudur

Yine 2014 KPSS Lisans Sınavına Giren 1.118.000 Adayın yaklaşık 400.000’i İİBF mezunudur.
İİBF mezunları olarak kamu kurumlarının GİH (Genel İdari Hizmetler) kadrolarına talibiz. GİH kadrolarını hak ediyoruz. Kamu kurumları GİH kadroları için bizleri tercih etmelidir.
Peki neden İİBF tercih edilmelidir ?

-Nasıl ki ilahiyat din personeli, eğitim fakülteleri eğitimci, tıp fakülteleri sağlık personeli yetiştiriyorsa İktisadi ve İdari Bilimler fakülteleri de kamuya personel yetiştirme amacında ve hizmetindedir. Eski adımızın “Mülkiye Mektebi” olması zaten durumu açıklamaktadır.

-Sadece GİH kadrolarına talibiz, bizler “insana göre iş” anlayışında değil “işe göre uzman” anlayışında eğitildik. SH,TH yada eğitim kadrolarına talip olamayız, bunun eğitimini almadık, bizler devlet, kamu kurumları, kamu tüzüğü ve kamu işleyişini ilgilendiren alanlarda eğitildik. Aldığımız eğitim devlet personeli üzerine hukuk, muhasebe, maliye, vergi, mevzuatlar vs. gibi devlet personelinin bilmesinin gerektiği konulardır. Genel İdari Hizmetler (GİH) kadroları da bu görev, sorumluluk ve mevzuat gerektirdiğinden GİH pozisyonları için Türkiye’de eğitim alan tek fakülteyiz.

-Bizler devlet kadrolarını geçiş amacıyla köprü olarak KULLANMIYORUZ. Zira kadrolarımız diğer fakülte mezunlarına verilmiş bu nedenle kamu kurumlarımız mağdur edilmektedir, çünkü diğer fakülte mezunları GİH kadrolarına yerleştikten bir süre sonra ilk fırsatta kendi branşlarına yönelmektedir. Ama GİH kadroları zaten İİBF branşıdır.

-Devlet memurluğu herkesin yapabileceği bir iş değildir, fakültemizdeki eğitime göre bunun için belli bir eğitim,disiplin ve bilgi gerekmektedir.Diğer fakültelerin ders müfredatında olmayan derslerimizi bu yüzden belirtmek gerekir. Zira bu dersleri sadece biz öğrenmekteyiz.

İktisadi-İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) gördükleri bazı dersler ve kodlar :

1)Kamu Harcama Hukuku 4459-MALİYE

2)Kamu Hukuku 4431-İŞLETME

3)Kamu Ekonomisi 4421-İKTİSAT

4)Kamu Finansman Politikası 4427-EKONOMETRİ

5)Kamu Maliyesi 4429-ÇALIMA EKO. VE ENDÜSTRİ İLİŞ.

6)İdare Hukuku 4503-KAMU YÖNETİMİ

7)İş Hukuku 4507-ULUSLARARASI İLİŞKİLER

8)Muhasebe 4476-ULUSLARIARASI TİC.VE FİNANS

9)İş Güvenliği Temel Mevzuatı

10)Kıymetli Evrak Hukuku

11)İstatistik

12)Mali Denetim

13)Yönetim Ekonomisi

14)Temel Bilgi Teknolojileri

Kamu işleyişi ve bekası sadece en uygun adaylar tarafından sağlanabilir,bundan dolayı Devlete kamu personel yetiştiren tek fakülte olan İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ mezunları şuan mağdur edilmiştir. GİH’ler bizim olmalı, bizim hakkımızdır. Diğer bölümlere verilen kadrolarımız bizi mağdur etmiştir.”

İİBF’LİLER AÖF VE İKİNCİ ÖĞRETİMİN DE MAĞDURU!

İkinci öğretim ve AÖF, atanamayan İİBF mezunlarının bir diğer mağduriyeti.
Türkiye’de 350.000′e yakın KPSS’ye giren İİBF mezunu bulunmakta. Ancak bu sayı sınava girerken İİBF diploması ile başvuru yapanlara ait. Bu hesabın içinde ikinci üniversite mezunları dahil değildir. Onlar da hesaba dahil edildiğinde 500.000′e yakın bir sayı ortaya çıkıyor.

Atanamayan İİBF’liler, Türkiye’nin en büyük öğrenci kitlesine dönüşen İİBF’nin geri döndürülemez bir yola sürüklenmemesi için İİBF aleyhine dönen bu sistemin bir an önce revize edilmesinin elzem olduğunun altını çiziyor. Ve en az 10 bin kadro istiyor.

Nasıl ki eğim fakültelerinin ikinci öğretimi ve AÖF bölümleri bu fakültelerden mezun olanlar ve bu fakülte öğrencilerinin talepleri doğrultusunda kapatıldıysa AÖF İİBF bölümünün de bu şekilde İİBF mezunlarının talepleri doğrultusunda ya revize edilmesi ya da kapatılması şarttır.

İİBF yıllardan beri süregelen yanlış politikalarla sıradanlaştırılmakta ve değersizleştirilmekte. İİBF’nin yeniden itibarını kazanması için tüm mağduriyetlerinin giderilmesi ve atamalarda adaletli bir şekilde kadro sayısının arttırılması gerekmektedir.

İstanbul Times / Hekimoğlu Süleyman Özcan